Consolidarea unui bloc – De ce este importantă și de ce să o faci cât mai repede?

Consolidarea unui bloc – De ce este importantă și de ce să o faci cât mai repede?

Consolidarea unei clădiri reprezintă modalitatea prin care construcției i se crește rezistența printr-o intervenție ce are ca scop întărirea fundației și a scheletului. Odată cu întărirea rezistenței poate fi efectuată și o modernizare a clădirii. Consolidarea este proces este urgent pentru construcțiile care au bulină roșie, însemnând că acestea sunt încadrate ca având un mare risc seismic.

Importanța consolidării unui bloc

Orice construcție începe să prezinte de-a lungul anilor o structură slăbită din cauza seismelor, a condițiilor meteo și factorilor care uzează diferite părți ale structurii, precum renovări realizate de către locatari. Fără siguranța unei baze și a unui schelet solid, un bloc își pierde din stabilitate și devine un risc pentru persoanele care locuiesc sau lucrează în incintă, dar și pentru clădirile din apropiere și persoanele care trec pe lângă blocul afectat. 

Clădirile dezafectate au nevoie de o consolidare periodică pentru a fi evitate accidente sau chiar dezastre. Bucăți din clădire pot să cadă, printre ele se numără tencuiala, elementele decorative sau cărămizile, iar în cazul unui cutremur, blocul dezafectat poate duce la dărâmarea clădirilor din jur, în cazul în care acesta se dărâmă, fie și parțial.

Factori care pot amâna consolidarea unui bloc

În urma evaluării autorităților desemnate, un bloc care a fost încadrat pe lista clădirilor cu risc seismic, primind acea vestită bulină roșie, trebuie consolidat în cel mai scurt timp. Cu toate acestea, deși există numeroase pericole care se pot agrava pe măsură ce trece timpul, majoritatea lucrărilor de consolidare sunt amânate. Există mai multe motive pentru care se întâmplă acest lucru, printre cele principale numărându-se lipsa de implicare, ori a proprietarilor, ori a instituțiilor responsabile. 

De cele mai multe ori există proprietari care se opun proiectului de reabilitare, fie din motive financiare, fie din cauză că nu au posibilitatea de a părăsi clădirea în timpul renovărilor. Un alt motiv poate să apară din cauză că spațiile din clădirile cu risc seismic sunt închiriate sau subînchiriate, astfel, cei care locuiesc sau lucrează acolo nu au autorizație de a demara reabilitarea, iar proprietarii, în unele cazuri, sunt contactați cu întârziere pentru a discuta despre eventualele soluții.

Consolidarea unui bloc trebuie demarată în cel mai scurt timp

O clădire dezafectată reprezintă un risc major pentru persoanele care locuiesc sau își desfășoară activitatea în incinta sa, dar și pentru zonele din împrejurimi și pietoni. Apelarea la primărie, la autoritățile care pot evalua clădirea și la o firmă specializată de construcții poate salva nu doar clădirea în sine, ci chiar și viețile celor care locuiesc în blocul dezafectat.

În prezent, firmele specializate de construcții pot să consolideze clădiri în scurt timp, fără să facă rabat de la calitatea lucrărilor, astfel, locatarii nu vor fi nevoiți să-și părăsească domiciliul și nici cei care lucrează, biroul, pentru mult timp. De asemenea, costurile de consolidare pot fi minime, iar materialele de calitate superioară atunci când se apelează la oameni cu experiență pentru reabilitarea unei clădiri care prezintă un risc. Iar într-un final, pe lângă reabilitare, clădirea poate aibă parte de o modernizare care va face ca aceasta să arate chiar mult mai bine decât arăta inițial.

Așadar, în cazul în care consideri că ai nevoie de consolidarea unui bloc pentru a evita un dezastru, nu sta pe gânduri și apelează la o firmă de construcții autorizată!

De ce Staif Construct?

Punem preț pe calitatea cu care executăm lucrările de construcții, iar satisfacerea cerințelor și nevoilor clienților noștri este o motivație puternică pentru noi. Indiferent de tipul de construcție pe care clientul și-l dorește, noi urmărim cu atenție și construim cu dedicare viitoarea casă, vilă, bloc sau clădire de birouri. Nu facem rabat la calitate și ne dorim cele mai bune rezultate pentru fiecare client, tocmai de aceea punem la dispoziție o gamă completă de servicii și consultanță specializată.

AFLĂ MAI MULTE
Durabilitate
Profesionalism
Precizie