Cele mai bune materiale de construcții rezistente la cutremure

Cele mai bune materiale de construcții rezistente la cutremure

Pământul este o planetă într-o continuă transformare, iar activitatea seismică face parte din procesele de remodelare a masei continentale și a bazinelor oceanice. România este o țară cu potențial seismic ridicat, existând posibilitatea să se producă un cutremur cu o magnitudine chiar mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, cu efecte distructive ce pot apărea chiar și la câteva sute de kilometri depărtare.

Casele, blocurile și clădirile construite trebuie să aibă o rezistență înaltă la seisme, pentru a proteja locatarii și persoanele aflate în apropiere. Cutremurele pot distruge clădiri și infrastructuri sau pot produce alunecări de teren. O structură rezistentă a clădirii, cu materiale care să nu cedeze la șocuri, dovedește o siguranță mai mare pentru oameni.

Ductilitatea, cea mai importantă proprietate a materialelor

Materialele de construcție trebuie alese în funcție de tipul clădirii, de buget și de preferințele constructorilor. Totuși, când vine vorba de siguranță, un prim lucru de avut în vedere este ductilitatea materialelor, capacitatea acestora de a suferi modificări plastice mari fără fracturi. 

  1. Cărămida și betonul, fragile în fața cutremurelor

Folosite singure, aceste materiale de construcție nu au o rezistență ridicată în fața cutremurelor, primind o cantitate mare de energie în momentul șocului și fiind inflexibile.

  1. BCA-ul, ușor dar sigur

Avantajul BCA-ului este că este stabil, în ciuda greutății ușoare. Acesta își menține proprietățile, nu se macină și nu putrezește.

  1. Beton armat pentru zonele predispuse la seisme mari

Acest tip de material are o rezistență mare datorită barelor și sârmelor de oțel din compoziția acestuia. Betonul poate fi armat și cu fibre, precum polipropilenă, metal, fibră de sticlă și fibră de carbon.

  1. Oțelul atenuează daunele

Structurile de oțel sunt ușoare și flexibile, permițând clădirilor să se îndoaie fără să cedeze. În plus, suportă greutăți mari datorită structurii moleculare a aliajului.

  1. Lemnul, sigur în fața cutremurelor

Casele construite din lemn tratat și prelucrat au o rezistență crescută datorită flexibilității materialului. Elasticitatea naturală a lemnului asigură o capacitate mai mare de absorbție a șocurilor.

O construcție rezistentă începe de la fundație

Pe lângă materialele folosite, este important ca fundația să fie stabilă. Aceasta trebuie să fie ridicată până deasupra pământului, ca atunci când baza se mișcă, la suprafață clădirea să rămână intactă.

Un alt pas în obținerea unei construcții rezistente este ca structura clădirii să fie regulată. Cu cât este mai simetrică, cu atât este mai sigură. Pentru un plus de siguranță, constructorii trebuie să respecte codul de proiectare seismică P100/1-2013.

Clădirile clasice sunt cele mai sigure

Designul futurist al unei clădiri atrage privirile, însă nu este la fel de sigur ca o casă într-o formă convențională, în formă de pătrat sau dreptunghi. Centrul de greutate al clădirii determină stabilitatea acesteia: dacă centrul de greutate este prea jos, clădirea se poate răsturna când se mișcă din cauza unui cutremur. Centrul de greutate are rolul de a menține clădirea pe pământ.

O casă cu elemente neconvenționale, precum coloane și grinzi, are o stabilitate mai mică în caz de cutremur deoarece acestea se pot prăbuși și nu mai pot da stabilitate clădirii. În plus, terenul pe care se face construcția trebuie să fie cât mai nivelat.

Alege întotdeauna o construcție rezistentă

Dacă vrei să construiești o clădire de locuințe sau de birouri, pune siguranța oamenilor pe primul loc. Materialele folosite trebuie să fie flexibile și să aibă capacitate de absorbție, iar structura clădirii trebuie să fie cât mai stabilă. 

O clădire sigură este o clădire proiectată să reziste la activitatea seismică!

De ce Staif Construct?

Punem preț pe calitatea cu care executăm lucrările de construcții, iar satisfacerea cerințelor și nevoilor clienților noștri este o motivație puternică pentru noi. Indiferent de tipul de construcție pe care clientul și-l dorește, noi urmărim cu atenție și construim cu dedicare viitoarea casă, vilă, bloc sau clădire de birouri. Nu facem rabat la calitate și ne dorim cele mai bune rezultate pentru fiecare client, tocmai de aceea punem la dispoziție o gamă completă de servicii și consultanță specializată.

AFLĂ MAI MULTE
Durabilitate
Profesionalism
Precizie