Ce trebuie să știi despre reabilitarea termică a blocurilor

Ce trebuie să știi despre reabilitarea termică a blocurilor

Majoritatea blocurilor de locuințe din România sunt construite în secolul trecut, fiind atinse de timp în adevăratul sens al cuvântului. Măsurile de reabilitare termică urmăresc îmbunătățirea confortului termic al locatarilor, astfel încât perioada iernii să fie depășită mai ușor și cu mai puțini bani cheltuiți pentru utilități. Reabilitarea termică poate fi realizată cu succes de o echipă profesionistă în cel mai scurt timp în cazul în care constructorii sunt serioși și dedicați.

Cum se reabilitează termic un bloc

Acest proces presupune o serie de pași bine puși la punct de firma de construcții sau de o firmă specializată. Scopul final al lucrării este ca atunci când locatarul pornește caloriferele, cea mai mare cantitate de căldură să rămână în locuință. Acest lucru este posibil dacă blocul are o instalație termică ce funcționează bine și este izolat. 

Lucrările de reabilitare termică presupun:

 • izolarea pereților exteriori – izolează pereții de temperatura prea rece sau prea caldă de afară, și nu locuința de temperatura peretelui. Acest pas nu afectează locuința proprietarului, lucrările desfășurându-se doar pe exteriorul blocului. Se folosesc diverse materiale special create pentru acest scop, precum polistirenul expandat, polistirenul extrudat, vata minerală bazaltică sau de sticlă;
 • înlocuirea ferestrelor și a ușilor – se folosesc ferestre de termopan și uși termoizolante, și se schimbă inclusiv ușile de la intrarea în bloc și toată tâmplăria aferentă;
 • demontarea țevilor de gaz sau burlane – acestea pot îngreuna procesul de izolare a pereților exteriori, de aceea este posibil să fie nevoie să le muți, astfel încât să nu afecteze izolația;
 • termoizolarea teraselor și a planșeului peste ultimul nivel;
 • înlocuirea conductelor de distribuție pe orizontală și verticală.

Cheltuielile pot fi suportate de asociația de proprietari, însă există și proiecte ale statului român prin care acesta se implică în susținerea financiară a lucrărilor de acest fel.

Care sunt avantajele reabilitării termice a unui bloc

Dacă proiectul a fost dus la sfârșit cu succes, iar lucrările au fost realizate conform planurilor, cu materiale calitative și rezistente, atunci locatarii se pot bucura de câteva avantaje esențiale, atât pe timpul verii cât și pe timpul iernii:

 • iarna se va pierde considerabil mai puțină căldură prin pereți, geamuri și uși;
 • cheltuielile pentru căldură pot scădea până la chiar 40%;
 • crește izolarea fonică datorită geamurilor de termopan și ușilor dure de metal;
 • consumul de energie pentru căldură va scădea considerabil, astfel că emisiile de dioxid de carbon vor fi mai reduse;
 • vara, aerul rece produs de aparatul de aer condiționat va rezista mai mult timp în casă;
 • este prevenită apariția igrasiei și mucegaiului, dacă materialele folosite pentru izolație permit pereților să respire.

Această lucrare și eficiența ei depinde și de cerințele inițiatorilor, de materialele alese și de resursele financiare puse la dispoziție. O reabilitare termică trebuie făcută ca la carte pentru a rămâne durabilă.

Reabilitarea termică îți aduce confort și siguranță

Modernizarea și adaptarea unui bloc sunt esențiale pentru a putea fi lipsit de grija încălzirii pe timp de iarnă. Reabilitarea termică este necesară pentru creșterea performanței energetice, pentru confortul termic, pentru siguranța locatarilor că iarna încălzirea este optimă și pentru reducerea poluării. Lucrările de intervenție realizate de o echipă pregătită îndeplinesc toate aceste cerințe și se dovedesc a fi trainice și eficiente. STAIF Construct poate fie soluția ta pentru izolarea corectă a blocului!

De ce Staif Construct?

Punem preț pe calitatea cu care executăm lucrările de construcții, iar satisfacerea cerințelor și nevoilor clienților noștri este o motivație puternică pentru noi. Indiferent de tipul de construcție pe care clientul și-l dorește, noi urmărim cu atenție și construim cu dedicare viitoarea casă, vilă, bloc sau clădire de birouri. Nu facem rabat la calitate și ne dorim cele mai bune rezultate pentru fiecare client, tocmai de aceea punem la dispoziție o gamă completă de servicii și consultanță specializată.

AFLĂ MAI MULTE
Durabilitate
Profesionalism
Precizie